top of page

Návod na pěstování klíčních rostlinek (microgreens)

Aktualizováno: 5. 2. 2022


Ideální způsob, jak tělu dodat vitamíny a minerály v nekonečné zimní šedi. Obsahují například draslík, železo, zinek nebo třeba hořčík. Můžete si je dát na chleba, do salátu nebo jimi posypat kterékoliv jídlo.


Klíční rostlinky, neboli microgreens, jak se často tyto rostlinky nazývají v obchodech, se od klíčků, které jíme i se semeny liší hlavně stářím. Klíčky jsou staré 2 až 4 dny, kdežto klíční rostlinky 4 až 10 dní. Tyto rostlinky jsou až pětkrát nutričně výživnější, než dospělé rostliny.



V každé sadě na pěstování klíčních rostlinek najdete substrát (kokosové tablety) a semínka na dvě várky pěstování. Vlastní pěstování není nijak náročné a zvládne ho opravdu každý. Řiďte se návodem přiloženým v sadě. Pro úplné začátečníky jsme ale připravily i fotonávod.


Připravily jsme pro vás pět druhů sad:

- hrášek

- fazole mungo

- vojtěška

- červené zelí

- řeřicha



1. Tabletu v kelímku zalejte 200 ml vody a nechte nabobtnat. Semena nechce přes noc také ve vodě nabobtnat. Ráno přebytečnou vodu vylijte.


2. Semena rozprostřete na kokosovou tabletu a přikryjte víčkem. Nechte 2 - 4 dny přikryté. Udržujte vlhké. Až začnou semena klíčit, odkryjte.


3. Po odstranění víčka umístěte na slunné stanoviště. Klíční rostlinky s lístky můžete sklízet příštích 4- 10 dnů.



12 zobrazení0 komentářů
bottom of page